XMAS COLESLAW

Xmas Coleslaw.

Het is een beetje vroeg maar dit is een ideaal bijgerecht voor op de kerstdis. Het is super eenvoudig en, als het even heeft gestaan, alleen maar lekkerder wordt. Kool moet namelijk een beetje fermenteren dus als je zout en een zure vinaigrette toevoegt aan kool wordt deze na een paar uur zachter. We hebben dit gerecht jaren gemaakt in onze winkels. Kilo’s kool gingen er doorheen met de feestdagen. We stonden bekend om onze lekkere coleslaw.

Dit recept is voor 4 personen

Xmas coleslaw met appel, sinaasappel en walnoot    

Voor de vinaigrette: 250 ml walnootolie, 175 ml appelazijn, 2 el grove mosterd, 4 stuks walnoten gepeld, 2 stuks uitgeknepen sinaasappels, 5 el mayo van The Mayo Sisters, vers gemalen peper en 1 tl zout

  • Doe de appelazijn, de sinaasappelsap, de grove mosterd, de mayo, gehakte walnoten en versgemalen peper en een ½ el zout in een kom en meng tot de substantie mooi samenkomt. Voeg daarna de walnootolie toe en roer goed door (het beste is met een staafmixer of zelf beter in de Magimix)

 Voor de salade: 1 rode kool is ongeveer 500g, 1 Pink Lady appel, 3 lente uitjes, 4 stuks walnoten gepeld, Zest van 1 sinaasappel

  • Snijd de stronk van de kool af en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in vieren en verwijder de rest van de witte stronk d.m.v.. een inkeping te geven aan de wortel van de kool. Rasp de kool dan heel fijn op een rasp of mandoline of snijd ze heel fijn met een mes. Doe de gesneden kool in ene grote kom.
  • Was de bosuitjes en hak deze in mooie kleine en dunne ringen. Schil de appel niet! Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
  • Hak de walnoten fijn en doe daarna alle ingrediënten in een grote schaal en meng dit alles samen met de rodekool.

Tip: Echt, kool kan wel tegen een stootje, dus maak niet te weinig vinaigrette. De smaak komt goed tot zijn recht als de salade een paar uur in de ijskast staat.