VERSE EIGENGEMAAKTE FRIETEN

Ja ja, het is bijna weer weekend en we maken onze all time favorite; eigengemaakt frieten. Niks lekkerder met dit weer dan een dikke vette frites op je bord. Met natuurlijk een van de Culimayo;s van de sisters erbij. Wij vinden de licht spicy Piri Piri er lekker bij, maar de truffel met dat frisse zuurtje ook wel. Neem een wat bloemige aardappel zoals een bintje of agria die lenen zich het beste voor frites ze geven namelijk een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel van binnen.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 kg goeie aardappelen (Agria of Bintje)
 • 2 ltr Plantaardige olie zoals arachideolie (Omega 9!) of zonnebloem (je bakt aardappel ongeveer 200 gr per keer)
 • Grof zout
 • Culimayo van de Sisters (kies je eigen smaak, we hebben er 7!)

Heb je geen frituurpan, neem dan een hoge willekeurige pan. Zorg dat de olie goed op temperatuur is. Ja kan dit doen met en kookthermometer of door eerst een frietje even in de olie te laten zakken. Als het niet te hard borrelt dan is de temperatuur goed, zet het anders wat zachter. Temperatuur is wel essentieel met het bakken van frites!

 1. Was en schil de aardappels. Snijd ze in de lengte in dikke plakken en dan in staafjes. Maak ze zo dun of zo dik als je zelf wilt
 2. Neem nu een grote schaal ijskoud water en voeg 1 eetlepel zout toe. Waarom? Hierdoor haal je het zetmeel van de aardappel, wat anders zou verbranden. Leg de frites in de schaal en zorg dat ze helemaal onder water staan en laat dit een half uur staan. Waarom? Het zoute water trekt het vocht uit de aardappelen, waardoor ze straks knapperiger worden bij het bakken.
 3. Vervolgens giet je het water af, spoel je de frieten nog 2 keer goed schoon met koud water. Laat ze uitlekken in de zeef en dep ze droog met een schone theedoek.
 4. Nu gaan we voorbakken. Verhit het frituurvet nu tot 150 graden. Controleer de temperatuur, zie boven
 5. Bak de frites in porties van 200 gr in ongeveer 5 minuten voor.
 6. Leg wat keukenpapier in een vergiet en laat de frites uitlekken én afkoelen voor z’n 30 min.
 7. Verhoog de temperatuur van de olie voor het afbakken nu naar 180 graden. Bak de frites in kleine porties, ook weer 200gr, tot ze knapperig en goudbruin zijn in hooguit 4-5 minuten. Laat ze uitlekken in de zeef op wat keukenpapieren en strooi er lekker grof zout over.
 8. Schud de friet om en serveer ze warm met Culimayo van de Sisters