TONY SOPRANO 'MEAT'BALLS

Hier het recept uit het Soprano Cookbook met uiteraard weer een beetje eigen fantasie en met vegetarisch gehakt. Verslaafd waren we met de hele familie aan deze beroemde serie uit de jaren 90. En dan met name de momenten aan tafel. Of dat ze bij iemand op bezoek gingen met steevast een schaal met een lekker gerecht of een left over. Family is all that counts! Alle ruzie werden vergeven zodra de tafel vol stond en zo hoort het ook!

Maak dit bijvoorbeeld op zondag voor de hele familie, want je blijft er van eten.  Met 2 kg gehakt maar je ongeveer 25 stuks. Reken 2 a 3 stuks per persoon. Ja kan uiteraard het recept halveren als je wilt!

  • 2 kilo vegetarisch gehakt, 6 tenen fijngehakte knoflook, 250 gr geraspte Parmezaan, 60 gr paneermeel, 2 eieren, 20 gr zout, 4 gr peper en 10 gr droge oregano.
  • Vermeng het gehakt met alle losse ingrediënten. Doe dit vooral met je handen, want dat is de enige manier om het mooi gemengd te krijgen. Zet het gemengde gehakt een uurtje afgedekt in de koeling (dan stijft het op en dat maakt het draaien straks wat makkelijker). Ok, tijd om te draaien! Maak je handen een beetje nat. Pak er gerust een weegschaaltje bij maar gokken mag ook; maak de quenelles ongeveer 75 gram per stuk. Begin met een balletje te vormen waarna je je handen meer in lengte ‘duwt’ zodat het een ovaal formaat krijgt (zie foto). Beetje modeleren zodat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Leg ze op een rij op een platte schaal. Verhit een bakpan met olijfolie en leg er de eerste 8 quenelles in; rustig bakken, om en om zodat ze van en onder en van boven mooi bruin worden. Zet het vuur laag en gaar ze door. Herhaal dit met de rest van het gehakt, leg ze op een schaal en serveer direct.

Tips & Trics

Ideaal voor een feestje als fingerfood of op een mooie lunchbuffet en makkelijk om van te voren al te maken. Je serveert ze ook met de sugo di pomodoro (zie recept vorige week) met verse pasta erbij en geraspte pecorino. Heerlijk bordje voor de zaterdag op schoot! Oh en invriezen kan ook nog als je wilt.