TAGLIATELLE VERDE

Tagliatelle Verde

Het is weer vrijdag! We maken tagliatelle verde met groente wat kaas. Een heerlijk combi, want je kan er allerlei soorten groenten in verwerken, wij kiezen voor asperges. Deze koop je op elke hoek van de straat in Rome. Heerlijk als lunch op zondag, want zo klaar. Wij aten hem ooit als lunch op een klein pittoresk straatje in Trastevere.

Gerecht is voor 4 personen

500 gram tagliatelle (vers uit de koeling supermarkt), 250 gram groene asperges, 3 tenen knoflook grof gehakt, 2 eetlepels gehakte bladpeterselie, 1 eetlepel geneden salie, 1 dessertlepel zest van een citroen, 1 glas witte wijn, 150 gram vers geraspte parmezaan, 100 gram zachte gorgozola (de picante variant is lekker hierbij) zout en vers gedraaide peper

Zet ruim water op in een grote pan, pasta heeft namelijk de ruimte nodig om te groeien in een pan. Voeg zout toe en proef het water, de Italianen doen er net zoveel zout in tot dat het naar zeewater proeft. Kook de pasta al dente.

Hak de peterselie en salie fijn. Hak de knoflook grof. Zorg ook dat de zest van de citroen klaar staat.

  • Doe een scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de knoflook even op zacht vuur aan, voeg dan de asperges (door midden gesneden of in drieën) toe en bak de asperges om en om met een tang op zacht vuur. Na 4-5 minuten zijn de asperges al dente en dus klaar, haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • Voeg nu in dezelfde pan de gorgonzola toe en laat deze rustig smelten, voeg dan een glas witte wijn toe, zet het vuur even hoog om de alcohol te laten verdampen, blijf goed roeren, voeg de groene kruiden toe en draai na 5 minuten het vuur uit.

 Giet de pasta af en laat uitlekken, doe de tagliatelle in een grote verwarmde schaal en verdeel de saus nu over de pasta. 

Vervolgens draai je de asperges door de saus en als laatste strooi je er de zest en parmezaanse kaas en een draai van de pepermolen over.