SPICY POMPOEN VELOUTÉ

Spicy pompoen velouté.

Dit is het recept van een echte wintersoep, zo eentje waar je lepel in rechtop blijft staan. Het is geen exclusieve soep want pompoensoep maakt iedereen wel eens in de winter. Het verschil met dit recept zit hem in de toevoegingen van twee soorten aardappel, wortel, tomaat en een rood venijnig pepertje.

We maken een flinke pan, want een goeie soep eet heerlijk weg en om in te vriezen per liter is deze soep erg geschikt. Wie wil er nou geen litertje soep in de vriezer voor de koude, donkere dagen in december?

Dit recept is goed voor 6 liter soep:

  • 1 flespompoenen en 1 oranje hokkaido pompoen, 400 gram tomaatjes (soeptomaten zijn prima), 1 grote winterpenen, 1 kg zoete aardappel, 1 kilo Nicola aardappel, 400 gram gesnipperde ui, 2 blikjes tomatenpuree a 140 gr elk, 1 rode pepers, 5 tenen gehakte knoflook, 3 blokje groenten bouillon, 4 el olijfolie, zout naar smaak.

Was en snij de beide pompoenen met schil en al in blokken van 3 x 3 cm. Was en snij de peen in 5 stukken. Was de aardappelen en snij, met schil en al, deze in grove stukken. Leg alles apart.

Pak een soeppan (10 ltr als je hebt, groter mag ook), doe de olijfolie in de pan, zet het vuur op hoog. Bak de uitjes, knoflook, pepertjes en het blikje tomatenpuree even aan en voeg dan de tomaten toe, tussentijd lekker blijven roeren.

Kook 3 liter water in de waterkoker en houd apart. Voeg nu de groentebouillon toe en schenk het ¾ van het (kokende) water in de pan en voeg alle gesneden groente toe. Houd ¼ liter water achter de hand. Voeg water toe als je toch iets tekort komt.

Doe nu de deksel op de pan en wacht tot alles kookt, zet het vuur dan laag, de deksel voor 3/4 op de pan en gaar alle groenten in een rustig tempo. Roer af en toe en voeg zout toe. Prik tussentijd met een vork in de aardappel en pompoen om de gaarheid te meten.

Na ongeveer 30 min. kan de staafmixer er in. Begin rustig met mixen totdat alles fijn gemalen is. Je ziet de soep vanzelf dikker worden. Voeg eventueel nu nog wat water toe. Dat kan je het beste zelf bepalen hoe dik je hem wilt hebben. Proef de soep en voeg zout, peper of eventueel nog een bouillonblokje toe; helemaal naar eigen smaak.

Als je de soep goed vindt laat je hem afkoelen. Wij zeven de soep altijd even door een fijne zeef om een echt mooie zalvige velouté te krijgen, maar dat hoeft niet.


Tip & Tricks ; Serveer de soep met een eetlepel yoghurt of slagroom en geroosterd landbrood met zoute roomboter. Maak deze soep een paar dagen voor Sinterklaasavond, superhandig en lekker op schoot!