RISOTTO MILANESE

Risotto alla Milanese.  Is ook weer zo’n gerecht dat we al heel lang maken in onze familie. We aten hem 25 jaar geleden voor het eerst in Milaan, waar hij oorspronkelijk ook vandaan komt, en echt, zoiets vergeet je niet meer. Het is eigenlijk het de meest simpele risotto die er is en natuurlijk kun je er van alles bijhalen, maar voor ons is en blijft dit echt het allerlekkerste bordje troost ooit.

Risotto alla Milanese 4 personen

1 1/2 liter groentebouillon, zelf gemaakt of van blokjes, 80 gram boter, 1 sjalot ui fijngehakt, 350 g risottorijst ga voor de Carnaroli deze heeft een grote korrel en bevat lekker veel zetmeel en daarmee maak je meest romige variant. Als je deze niet kan vinden is Arborio een mooi alternatief, 125 ml witte wijn, 1/2 theelepeltje saffraan, 80 g Parmezaan geraspt, peper gemalen en zout

  • Zorg dat alle ingrediënten klaar staan, ook de bouillon en hou die op een laag pitje warm.
  • Leg de saffraan in een kommetje en giet daar twee eetlepels kokend water over, week een paar minuten.
  • Neem een pan, liefst met dikke bodem, die verdeelt de warmte beter. Verhit de helft van de boter, voeg het uitje toe en fruit deze 3 minuten. Voeg de rijst toe en bak 3 minuten mee totdat de rijstkorrels glanzen. Roer de wijn erdoor en blijf roeren tot het vocht verdampt is. Voeg een soeplepel hete bouillon toe en roer tot die geabsorbeerd is. Voeg dan opnieuw een soeplepel toe en herhaal dit proces. Ga door tot de rijst beetgaar is, deze is dan wel stevig maar niet hard. Dit proces duurt ongeveer 15-20 minuten. Blijf ondertussen wel roeren dat is belangrijk. Zet het vuur uit en voeg de geraspte kaas, boter en de saffraandraadjes toe. Draai er verse peper over en zout (indien nodig) en roer nog even alles goed door. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten staan en dien op, op warme borden.

 Tip & Trick:

  • Hét keywoord bij dit gerecht is geduld en blijven roeren! Saffraan is een specerij dat wordt gewonnen uit de saffraankrokus (zie foto) Wist je dat de grootste productie saffraan komt uit Iran?
  • Serveer het met kerst met bijvoorbeeld zwarte of witte truffel en wat (eetbaar) goudblad!