PATATAS Á LA BRAVA

Patatas á la brava zijn aardappel stukjes gebakken of gefrituurd in olie, in een pittige tomatensaus, ook wel patatas bravas genoemd. Deze saus gaan we in dit recept maken. De saus komt oorspronkelijk uit Madrid. Het is een tomatensaus met azijn en rode peper, maar elke kok heeft een persoonlijk geheim om de basis van deze pikante tomatensaus te maken. Hier verklap in de mijne….ik voeg geroosterde paprika toe en gebruik sherry azijn!

Recept voor ongeveer 500 ml saus

Voor dit Spaanse Salsa Brava recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 grote rode uien, 3 teentjes knoflook in stukken, 600 verse trostomaten, 2 geroosterde hele punt paprika’s in stukken (verkrijgbaar in pot kant-en-klaar), 2 tl paprikapoeder, 2 tl cayenne poeder, 2 el sherry azijn, 1 tl suiker, zout, olijfolie
  • Zet de oven op 220 graden. Neem een bakplaat voor in de oven en leg hier de half doorgesneden tomaatjes, de uien in plakjes, de stukken knoflook en de twee puntpaprika’s op. Mix de groenten en doe een flinke scheut olijfolie overheen. Schuif de bakplaat in de oven en rooster totdat de tomaten zacht worden (zie foto) ligt een beetje aan je oven maar max 10 tot 12 min. Laat afkoelen
  • Heb je een Magimix top, zo niet dan is een staafmixer ook prima. Stop alle groenten die je net hebt geroosterd in de mixer en draai 2 tot 3 keer kort. Voeg de azijn toe, en alle andere specerijen, zout naar smaak. Dus eerst proeven! Draai dan nogmaals en paar keer de Magimix of de staafmixer er doorheen totdat het een mooie emulsie is.
  • Bak of frituur nu de aardappeltjes. Zodra ze klaar zijn doe je flinke schep Salsa Brava over aardappelen. Serveer dit in een mooie schaal en spuit er last minute aiolo mayo van The Mayo Sisters erover. Schenk er een ijskoude Estrella bij. et voila!
Tips & Trics:

Je kan deze saus best een tijdje bewaren mits koud gezet. Hij is b.v. ook lekker met taco chips.