PASTA ALLA PUTTANESCA

Pasta alla Puttanesca

Dit gerecht is echt zo lekker! Vaak maakten wij dit op vrijdagavond als de hele familie na het einde van een drukke week bij elkaar kwam en iedereen aanschoof aan onze keukentafel. Halleluja weekend, vino e mangiare! Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de saus, maar volgens de Bond van Italiaanse pastamakers werd de saus populair in de jaren zestig.

Dit gerecht is voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram spaghetti (nr.12) of linguine, 30 zwarte olijven (Kalamata of Taggische zijn lekker ziltig en passen hier goed bij), 20 cherrytomaten in vieren gesneden, 4 tenen gehakte knoflook, 1/2 el chili vlokken, 3 el kappertjes, peterselie en verse oregano, 150 gr Pecorino, zout en peper naar smaak

De puttanesca-saus maak je eigenlijk in een paar minuten, dus net genoeg tijd om de pasta te koken. Zet eerst een flinke pan met water op met zout. Je weet inmiddels hoeveel zout er in de pasta moet toch? “L'acqua della pasta deve avere il sapore del mare”. Pasta water moet naar de zee smaken.
  • Neem nu een beetje diepe pan en bak daar de knoflook en de chili vlokken in aan in olijfolie, hak de olijven en de peterselie even grof en voeg toe. Roer alles door tot de kook er over gaat en de olie op smaak komt. Doe dan de tomaten en de kappertjes erbij en bak op een laag vuur ongeveer 10 minuten.
  • Hou een paar lepels kookwater van de pasta in reserve voor de saus. Giet de pasta af en verdeel direct over de borden. 
  • Nu giet je het kookwater wat je in reserve hebt gehouden bij de saus, zodoende krijg je een romige saus. Niet meer dan vier lepels kookvocht zou genoeg moeten zijn om de saus romig te krijgen. 
Serveer de saus over de pasta en besprenkel rijkelijk met peterselie of oregano én pecorino