OMELET AU TRUFFE

Omelet au truffe, een heerlijk gerecht voor de zondagse brunch. Wij hebben in de begin jaren 80 samen in Parijs gewoond en daar hebben we dit leren maken én vooral eten. Een echte klassieker in onze familie. En we maken hem nu nog lekkerder… met wilde paddenstoelen en salie.

Dit recept is voor 4 personen

  • 6 middel grote eieren, 25 gram truffel, 5 blaadjes salie, 100 ml melk, 100 gram geraspte pecorino, 200 gr mix van wilde paddenstoelen, 100 gram kastanje champignons, 2 sjalotten, 125 gr zoute boter, zout en peper naar smaak.
  • Leg om te beginnen drie dagen van tevoren de truffel(s) bij de (hele, rauwe) eieren en zet de schaal afgedekt buiten de koeling weg. De eieren nemen de geur van de truffel op en dat maakt de smaak daardoor nog intenser! Klop de avond van tevoren de eieren los met peper, zout en melk in een kom en schaaf met een truffelschaaf de truffel dun boven de kom. Bewaar en stukje truffel om straks over de warme omelet te schaven. Dek af en zet in de koeling.
  • Haal op de dag dat je de omelet gaat maken de kom een uur van te voren uit de koeling en rasp de pecorino in het mengsel. Goed roeren.Borstel vervolgens de paddenstoelen met keukenpapier schoon; nooit met water afspoelen! Snij deze in grove stukken, hak de sjalotten mooi fijn en bak alles in de helft (!) van 125 gr boter met de blaadjes salie even hard aan, niet te lang, 5 a 6 minuten om en om. Haal de hele salieblaadjes eruit. Als de paddenstoelen en uitje goed gebakken zijn draai je het vuur laag en giet het eiermengsel in de pan. Zorg dat de paddenstoelen mooi verdeeld worden. Doe nu een deksel op de pan en laat de omelet zachtjes garen tot het een stevig geheel is. Hou de pan goed in de gaten, de bodem mag niet aanbranden. Snij 3 blaadjes salie heel fijn en verdeel deze als laatste over de warme omelet en nog wat vers gemalen zwarte peper.


Tips & Tricks: Rooster er lekker wat landbrood bij en zet de rest van de zoute boter op tafel.