LINZEN SALADE

Linzen salade

Dit is typisch een salade die je van verse linzen moet maken. Ik vind uit een blikje niet lekker, dus werk aan de winkel! Ik kook de linzen met allerlei groenten om smaak mee te geven. De vinaigrette doet de rest. Met geroosterde waspeen, feta en yoghurtdip met mint is dit een heerlijke lauwwarme salade.

Salade voor 4 personen – 250 gram pp (=125 droge linzen)

Linzen koken is een eitje. Voorweken hoeft niet. Belangrijk is dat je de linzen, vooraf goed afspoelt tot het water helder is. Zo voorkom je een grijzige schuimlaag tijdens het koken.

Wij maken vandaag een salade, dan mogen de linzen al dente blijven en kook je ze niet langer dan 12/15 minuten. Proef tussendoor het koken maar even.

Ingrediënten:

Voor de linzen: zakje van 500 gr verse linzen, neem rode of een leuke mix, die bestaat ook, 2 st bleekselderijstengels, ½ wortel, 2 x laurierblad, ½ citroen, 1 teen knoflook (heel).

Voor de rest van gerecht nemem we een handje gehakte walnoot, paar takjes dille. Haal een bosje waspeen met het groen er nog aan. Pakje feta van 150 gram (of die van Violife), ½ liter soja yoghurt, 3 takjes mint.

  • Zet de linzen op met ruim water en voeg daar de ingrediënten aan toe, let op; géén zout! Dat maakt het water bitter en goor, dus dat voegen we later wel toe.
  • In de tussentijd maken we de vinaigrette (zie recept 29 april) en schillen we de waspeen. Laat het groen er een beetje aanzitten. Kook ze even al dente, spoel af met koud water en leg ze ingesmeerd met een beetje olie op de gril of bakplaat en bak ze lekker even aan.
  • Giet de linzen af en spoel direct af met koud water, niet te lang, maar even de hitte er af. Doe de linzen in een schaal en voeg 4 a 5 eetlepels vinaigrette toe en wat grof zeezout. Roer goed door.
  • Haal de waspeen van de gril en laat even afkoelen
  • Neem de yoghurt, hak daar 1 teentje knoflook in fijn met wat zout en peper en 2 el olijfolie. Hak de mint en roer deze er ook doorheen. Zet koud weg.

Nu komt het leukste gedeelte… de schaal opmaken. Pak een mooie platte schaal en leg als eerste een goeie bodem van met vinaigrette aangemaakte linzen, dan wat worteltjes, krummel de feta en wat walnoot erover en een dot yoghurt. Serveer er een lekkere geroosterde snee pain de campagne bij en, a table!