LASAGNE VERDURE

Hierbij ons recept van een heerlijke gezonde lasagne die in onze familie geliefd is bij jong en oud, vrienden, buren en bekenden en op elk feestje wel op tafel staat. Ik leerde hem maken in Sorrento van de allerliefste kokkin Palmira. Op de foto staan we samen de basilicum te plukken, die groeide in het wild in haar tuin. De blaadjes waren zo groot dat het wel spinazie leek! Warme herinneringen hebben we aan deze trip naar Napels en de Amalfi.

Lasagne met gegrilde groenten voor 6 personen:

  • 3 courgettes, 3 aubergines, 1 ltr van die heerlijk sugo di pomodoro die je paar weken terug hebt gemaakt en ingevroren (!) 8 bol mozzarella (mag een gewone zijn maar als je jezelf wilt verwennen kies je voor di buffalo), 300 gram Parmezaan, 2 eetlepels droge oregano, 5 takjes verse basilicum, 2 pakken (250gr p/st) verse lasagne all’uovo of andere verse lasagne vellen.
  • Snij de courgettes en aubergines schuin in plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Gril of bak deze in een pan aan beide kanten lekker hard aan; let op niet te gaar! Zodra ze aan beide kanten mooi bruin zijn leg je ze op het aanrecht op keukenpapier om goed uit te lekken. Laat ze liggen en afkoelen.
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Pak een flinke ovenschaal (op de foto de ovenschaal van onze moeder. Zij maakte, toen wij klein waren, hierin ook altijd haar heerlijke lasagnes, sweet memories). Smeer de bodem in met een beetje olijfolie en leg de lasagne vellen tegen elkaar aangesloten als bodem. Schenk met een soeplepel een laagje pomodoro saus over de pastavellen en verspreid deze. Leg daar bovenop een laagje gebakken groenten. Snij de mozzarella in plakken van ½ cm en leg deze op de groenten verspreid. Strooi er flink Parmezaan over, wat blaadjes basilicum en wat oregano. Leg hierop nu een tweede laag lasagne vellen. Herhaal nu alles vanaf stap 1. Als de schaal voor 90% gevuld is (ongeveer 3 a 4 lagen), sluit je af met een laag mozzarella, geraspte Parmezaan, basilicum en droge oregano.
  • Doe de schaal in de oven en bak het geheel in 30 minuten af. Let op tussentijds of de bovenkant niet te hard gaat (ligt een beetje aan welke oven je hebt) dek het anders halverwege af met wat alu folie.