GEGRILDE VEGGIES

Gegrilde veggies. Dit is niet alleen een heerlijk bijgerecht of borreldip, maar ook nog eens super simpel. De humus maak je voor meerdere dagen, dus schroom niet om wat meer te maken. Op de groentes kan je je uitleven. Wat mij betreft zijn bijna alle groentes wel te roosteren in de oven. Ik geef je hieronder wat tips mee o.a. om een lekkere olijfoliemix te maken waar je de groente mee insmeert. Op feestjes is deze schaal bij ons altijd als eerste op!

De humus dip - 4 personen

400 gr kikkererwten uitgelekt en afgespoeld, 2 (grote) tenen knoflook, 3 el Tahin (pot), 3 el citroensap, 1 thee lepel komijn, 6 takjes mint geplukt, 2 el olijfolie, kannetje warm water, peper zout, 50 gr pijnboompit en snufje cayennepeper

  • Gebruik hiervoor een keukenmachine of een staafmixer. Doe de kikkererwten (deze kun je ook eerste even roosteren in de oven met wat grof zout, geeft ene lekkere smaak aan de humus), tahin, knoflook, citroensap, komijn, mint, wat zout en peper in de machine. Draai deze even drie keer door en voeg, heel rustig, al draaiend het lauwwarme water er door totdat de emulsie zacht en romig is. In authentieke humus zit géén olijfolie, maar wat lekker is, is om als de humus bijna klaar is, dit wel toe te voegen en ook als het wordt geserveerd. Maak het geheel af met een snufje cayennepeper

Geroosterde groentes – 4 personen

1 x rode, 1 x gele punt paprika, 4 x rode bietjes met steel, 6 x bospeen met groen, 1 gele courgettes , 100 gram wilde paddenstoelen, 2 tenen knoflook, verse tijm, verse salie. Tip van de kok, gebruik je handen bij dit gerecht ??!

Olijfoliemix: neem een hoge (plastic) kan en doe daar 200 ml van een lekkere eerste persing olie in, doe daar twee tenen knoflook bij, ½ el grof zout, wat geplukte tijm, 8 takjes en 3 takjes salie geplukt. Zet de staafmixer erop en mix totdat alle ingrediënten zijn vermalen: dit is de olie die je gaat gebruiken voor de groentes. Je hoeft niet alles op te maken, bewaar gerust voor een volgende keer.

De groentes: Haal de bakplaat uit de oven want hierop ga je de groenten roosteren. Verwarm de oven voor op 225°C. Was de groenten, dep ze droog en snij ze in stukken (zie foto). Snij de biet doormidden en probeer aan beide zijde wat groene steel te behouden, snij de wortels ook doormidden etc.

Leg nu alle groenten op de bakplaat en meng ze met je net gemaakt olijfoliemix (ongeveer 2 el per 500 gram) Doe dit lekker met je handen. Als je geroosterde groenten geen laagje vet krijgt, drogen ze uit. Zorg ervoor dat ze niet in een dubbele laag liggen.

De hardste groenten hebben de langste gaartijd nodig zoals de worteltje en de bietjes zo’n 30 à 40 minuten, de rest van de groente gaart dan rustig mee, schep  ze één of twee keer om gedurende de gaar tijd. Zodra dit klaar laat je het geheel even afkoelen. Neem nu een mooie grote schaal en drapeer de groentes hierop, strooi er nog wat losse tijm over, eventueel nog wat grof zout, zet in het midden je bakje humus en klaar is kees!

 Tip 1: het is belangrijk de groenten op hoge temperatuur  (200 à 250°C) te garen, zodat ze aan de buitenkant kleuren en lekker geroosterd gaan smaken. Zet je de oventemperatuur te laag, dan zullen de groenten ook garen maar krijg je niet dat geroosterde aspect. Dus ga voor die hogere temperatuur!

 Tip 2: met humus kan je heel leuk experimenteren. Je kan er allerlei kruiden aan toevoegen zoals een klodder Harissa dan wordt ie pittig of koriander, bietensap, rode geroosterde punt paprika, enfin, bedenk het zelf maar.