POMMES GRATIN DAUPHINOIS

Pommes gratin Dauphinois. Wie houdt er niet van. Dit bijgerecht staat elk jaar steevast op het kerstmenu in onze familie. Je kan dit makkelijk een dag van te voren maken en succes is verzekerd als je deze ovenschotel dampend op de kerstdis zet. Simple comme Bonjour! Geloof me, iedereen houdt van je! En het restje de dag erna…. prima kater eten.

Dit gerecht is voor 4 personen.

1,5 kilo stevige, vastkokende aardappelen (Bildtstar of Frieslander), 2 teentjes knoflook, 250 ml room. 250 ml melk, mespuntje nootmuskaat, 150gr Gruyère, zout en peper naar smaak, klontje roomboter

  • Was de aardappelen (zo veel lekkerder met een schilletje) en snij ze in mooie gelijke schijfjes (of gebruik de magimix, plakjesmes 6mm)
  • Maak in een kom een mengsel van de room, melk, 3/4 van de gruyère, nootmuskaat, fijn gehakte knoflook, zout en vers gemalen peper. Proef het mengels voordat je de schaal gaat maken! Breng zo nodig op smaak.
  • Wrijf de ovenschaal in met roomboter en verwarm de oven op 180 gr.
  • Leg de aardappelen trapsgewijs in de ovenschaal en roer het roommengsel heel goed door en giet over de aardapppelen. Strooi het restant gruyère erover.
  • Zet de schaal in de oven en bak deze in ongeveer 40 minuten gaar. Let goed op dat de bovenkant niet te donker wordt; als dat zo is (dus check dit even tussendoor) dan op laatst afdekken met wat allu folie. Prik met een houten saté prikker of vork tussentijds in de aardappel om de gaarheid te checken. Als de prikker er makkelijk doorheen gaat is de gratin gaar.