PENNE GORGONZOLA

Penne Gorgonzola.

Dit gerecht is uit een van mijn leukste kookboekjes. Ooit gescoord op Amazon.com omdat ik viel over de titel; ‘The Mafia Just Moved In Next Door And They’re Dropping By For Dinner Cookbook’. De titel zegt genoeg: hoe zet ik als de sodemieterij een lekkere pasta op tafel? Inmiddels maken wij dit regelmatig in de familie en variëren we met soorten kaas en groenten. Dus leef je uit, als de basis goed is (beste tip ever!) kan je van alles toevoegen. Op de foto sta ik met Palmira, mijn allerliefste kook lerares uit Castellammare di Stabia. De geboorteplaats van de vader van Al Capone :)

Penne Gorgonzola met spinazie voor 4 personen

  • 1 pak De Cecco Penne  (500 gram), 150 g (wilde) spinazie, 3 walnoten, 30 gram roomboter, 200 g gorgonzola picante (normale mag ook, maar picante is net iets meer pit), 100 g Parmezaanse geraspt, 200 ml kookroom, 50 ml, vers gemalen peper en zout

Pak een middelgrote pan en doe hierin de wijn en de roomboter en laat even de kook over de wijn komen zodat de alcohol eruit is, ongeveer 2 minuten. Houd het vuur laag en voeg de helft van de kookroom toe en de gorgonzola in brokjes. Roer dit alles rustig tot de kaas gesmolten is en het langzaam een saus wordt. Voeg daarna de rest van de kookroom toe en laat even een 20 min pruttelen.

Hak de walnoten fijn en voeg deze toe aan de saus. Doe drie draaien verse zwarte peper erbij. Laat op heel laag vuur staan.

Zet in de tussentijd een pan met ruim water en zout op en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking, beetgaar.

Spoel de (wilde) spinazie schoon en laat goed uitlekken! (het is zonde als er water bij de saus komt) Pluk de steeltje eraf en scheur de bladeren in stukjes.

Kook ondertussen de penne af, laat even kort uitlekken in een vergiet. Doe de pasta direct terug in de pan en voeg de gorgonzola saus toe en de spinazie. Roer kort door en dien gelijk op in een voorverwarmde schaal.

Als laatste nog een draai peper en de geraspte Parmezaanse kaas erover heen strooien.