CHILI SIN CARNE

Chili sin Carne

Een goeie chili heeft helemaal geen vlees nodig, vinden wij. Het gerecht stamt uit het grensgebied tussen Mexico en de US. Daar werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse Leger begin 1900 in Texas. Om een goeie bodem te leggen, zullen we maar zeggen. Wij maken een vegan omringt door heerlijke extra smaken en structuren!

Dit gerecht is voor 4 personen

Wat heb je nodig: groot blik rode kidney bonen (500 gram), 2 blik zwarte bonen (260 gram), 200 gram mais, 1 grote rode ui, 3 knoflooktenen, 1 rode paprika, 1(of 2 als je spicy wilt) rode chili peper, 1 blikje tomatenpuree (140 gram), 1 blik tomaten in stukjes, 1 pak passata (350 gr), 1 el paprika poeder, 1/2 el chili poeder, 1 el komijn, 1 el koriander, zout & peper naar smaak, olijfolie, 250 gram (bruine) rijst

On the side, zet even apart: vers gehakte peterselie en koriander, 1 jalapeño peper, 1 limoen, avocado in schijfjes.

  • Pel en hak de rode ui en knoflook tenen fijn. Snijd de paprika in blokjes. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper(s) en snijd deze in stukjes. Houdt de jalapeño apart voor garnering.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak hier de ui, knoflook en rode peper in aan. Voeg na een paar minuten de rode paprika toe en bak deze even mee. Voeg nu de tomatenpuree samen met de komijn, koriander, chili poeder, gerookte paprika poeder mee.

Kook ondertussen de (bruine) rijst en snijd de limoen in kwarten. Laat alle bonen en maïs uitlekken in een vergiet en spoel deze eventueel een beetje af met koud water.

  • Blus de pan nu af met een scheutje water en voeg na enkele minuten ook de bliktomaten, alle bonen en maïs toe. Breng aan de kook en zet daarna het vuur lager. Laat de chili met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes door pruttelen

Breng de chili nu op smaak met peper, zout en eventueel meer kruiden. Altijd goed proeven, zeker als de pan even heeft opgestaan. Er zitten best wel wat kruiden in en die moeten allemaal tot hun recht komen.

Serveer in een diep kom met onderin wat rijst, limoenpartjes, dun gesneden jalapeño, avocado schijfjes en verse peterselie of koriander. Heerlijk met een verse tacochips en quacamole.