CAESAR SALAD

Caesar Salad

Bijna iedereen kent het verhaal wel achter deze salade toch? Van die chef kok uit Mexico die iets moest improviseren?

De Caesar Salade is genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst die in Mexico werkte. De salade ontstond uit nood op een druk moment in zijn restaurant. Meerdere ingredi├źnten waren op dat moment niet meer voorradig en moest hij improviseren. Dat deed ie zo goed dat de mensen speciaal terugkwamen voor deze salade .

Dit (bij) gerecht is voor 4 personen. Handig is hier een magimix of een staafmixer.

Voor de salade:

  • 2 krop romeinse salade of little gems (neem 4 of 5 stuks), 1 ciabatta, 150 gram parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, 100 gr speckjes, (optioneel 3 eieren)
  • Voor de dressing:
  • sap van 1 citroen, 2 tenen knoflook, 1 el mosterd, 2 el mayonaise van The Mayo Sisters, ┬Ż el worcestersaus peper en zout, 100 ml olijfolie

Neem je er een eitje bij, kook de eieren dan 8 minuten, laat ze even schrikken onder de koude kraan maar koel ze niet verder af. Een lauw eitje op deze salade is heerlijk.

Bak de speckjes uit in en beetje olie, maar dat hoeft niet. Voeg deze lauwwarm toe aan de salade.

Voor de dressing doe je alles, behalve de olijfolie in de maximix of blender en mix goed door elkaar. Schenk nu druppelsgewijs de olijfolie erbij, blijf ondertussen rustig mixen, tot de gewenste dikte. De saus moet een beetje lobbig zijn. Is ie nu iets te dik, druppel er dan wat warm water bij en dan goed schudden. Echt maar een druppeltje!!

Snijd nu het brood (ongeveer de helft, de rest snij je in plakken en rooster je als extra voor bij de salade) in grove stukjes en meng ze in een schaal met een 1 of 2 el olijfolie en 1 teen uitgeperste knoflook.

Bak de croutons in een droge koekenpan in een paar minuten tot ze knapperig zijn.

Snijd de sla in grove stukken doe ze in een grote schaal en voeg hier 3/4 van de dressing bij. Roer dit nu om me je handen (geloof me dat is het beste!). Elke blaadje moet voorzien zijn van saus. Verdeel nu over borden.

Strooi nu de nog warme croutons en flink wat Parmezaanse kaas over. Snijd de eieren in partjes en leg ze op de salade. Druppel nu het overgebleven beetje saus over de bordjes en serveer direct.